Biuletyn Informacji Publicznej Powiatowy Urząd Pracy   Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej Rzecznik Praw Konsumenta


W sobotę 15 sierpnia 2015r. wielbiciele potraw z sera spotkali się w Dziećmorowicach w Gminie Walim na dorocznym Festiwalu Sera, zorganizowanym przez Gminę Walim  wraz z Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Karczmą Góralską.

6 sierpnia 2015r.poranek rozpoczęła wizyta w gospodarstwie agroturystycznym w Niedźwiedzicy u Państwa Ewy i  Tadeusza Bokota.  Dom powstał w 1921r. Jest czysto i przestronnie, a wokoło panuje cisza i wśród której można podziwiać przepiękne widoki, chociażby leżąc na hamaku, który wisi w ogrodzie.
Są tutaj  cztery pokoje  z dużymi małżeńskimi łóżkami oraz jeden apartament z łazienką i aneksem kuchennym na parterze. Ten pokój polecam rodzinom z dziećmi. „ U Janiny” duży ogród owocowy i jagodniak zachęcają do próbowania owoców prosto z drzewa i krzaka. Gospodyni hoduje króliki, wokół  biegają psy i koty, które są wielką atrakcją dla dzieci. Gospodyni częstuje swoich gości bardzo smacznymi potrawami, które sama przygotowuje z wyhodowanych przez siebie produktów( warzywa i owoce). Pani Janina ma duże doświadczenie w gotowaniu, gdyż gotowała w kuchni gminnej, stąd też nawet przygotowanie małego wesela nie jest jej straszne. Na stronie internetowej (wakacjeujaniny.pl) znajduje się dokładny opis jak trafić do tego malowniczo położonego miejsca.  
Kolejnym miejscem była” Michałówka” Pani Anny i Jacka Frądczakaków.

W dniu wczorajszym (05 Sierpnia 2015r.) odwiedziliśmy kolejne gospodarstwa z Powiatu Wałbrzyskiego, które stanęły do konkursu agroturystycznego.
Pierwszym odwiedzonym miejscem tego dnia, było gospodarstwo Państwa Ewy i Stanisława Durkacz w Borównie 58. To najbardziej typowe gospodarstwo agroturystyczne. Gospodarze hodują  cielaczki, byki, krowy i kury. Mają własne jajka, mleko i ser, a  także  warzywa i owoce. Właścicielka, osobom, które wykupiły pobyt z wyżywieniem- przyrządza smaczne dania korzystając z własnych upraw. Musimy przyznać, iż pierogi i gołąbki są absolutnie wyborne! Pani Ewa w tym roku będzie wystawiała własny kram z pysznościami domowymi w na Dniu Pieroga! Zachęcamy więc do spróbowania zupy grzybowej z rozmarynem i masełka własnej roboty na chrupiącym chlebku.
Pokoje w tej agroturystyce  są bardzo schludne i swojskie. Na zewnątrz jest mały basen, hamak na werandzie  i miejsce do grillowania. Dookoła pola i absolutna cisza. Atmosfera panująca w domu gospodarzy przyciąga wciąż turystów, którzy od lat wracają w to miejsce wiedzeni smakami i serdeczną gościnnością Państwa Durkacz.

Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu

Godziny Pracy Starostwa

  • poniedziałek, środa, czwartek od godz. 7.30 do godz. 15.30;
  • wtorek od godz. 7.30 do 16.30
  • piątek od godz. 7.30 do 14.30.
  • Nr telefonu na portiernię: 74 84-60-500